16 septembris, 2015

Itāļu tirgus vidusjūras noskaņās


Sestdien, 26. septembrī no plkst. 10.00 līdz 16.00 Kalnciema kvartālā jau piekto gadu kā kārdinoša alternatīva Miķeļdienas svinībām norisināsies “Itāļu tirgus”, kas šogad būs veltīts Vidusjūras tēmai.

Itāļu tirgus ir kļuvis par Kalnciema kvartāla tradīciju, kas ik gadus apvieno un piesaista arvien vairāk Itālijas ēdienu un kultūras baudītājus.

Ierasti šajā dienā Kalnciema kvartāla zemnieku un amatnieku tirgū iespējams iegādāties kārdinošu ēdienu, delikatešu un vīnu klāstu, kas atceļojuši no saulainās Itālijas. Restorānu pavāri un kafejnīcas lutinās ar plašu itāļu virtuves ēdienkarti, varēs iegādāt olīvas, sierus, prošuto, u.c. delikateses. Tā kā šī gada Itāļu tirgus būs veltīts Vidusjūras diētai, tad būs īpaši padomāts par šai diētai piemeklētiem labumiem gan no Itālijas, gan vietējiem mājražotājiem.

Vidusjūras diēta ir viena no Vidusjūras slavenākajām un iemīļotākajām bagātībām – tā pat iekļauta UNESCO pasaules nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. To pat nevarētu saukt par īstu “diētu”, jo patiesībā tas ir Vidusjūras reģiona iedzīvotāju dzīvesveids, kuru būtu vērts atdarināt arī mūsu platuma grādos, jo tieši tā dēļ šī reģiona iedzīvotāji dzīvo ilgi un laimīgi (Eiropas rekordisti-ilgdzīvotāji ir tieši itāļi, kuru vidējais dzīves ilgums ir 82,9 gadi).

Tādēļ paralēli tirdziņam šogad būs iespējams baudīt Vidusjūras pēcpusdienu, kurā padomāts par izklaidi pieaugušajiem, iepazīstot Vidusjūras diētas labvēlīgo ietekmi uz veselību, kā arī sarūpētas nodarbes bērniem, apgūstot Vidusjūras zemūdens pasauli.

No plkst. 12.00 Vīnu veikala zālē Latvijas Kardiologu biedrība un pacientu biedrība ParSirdi.lv aicinās uz tikšanos, lai kopā ar veselības un uztura speciālistiem noskaidru, kāda ir Vidusjūras diēta latviešu gaumē un ko vajadzētu darīt jau šodien, lai nodzīvotu 120 gadus. Programmā plānotas Vidusjūras diētas kulinārās meistarklases un degustācija, kardiologu un ekspertu lekcijas, iedvesmas stāsti ilgam mūžam, sirdij veselīgas šokolādes un citu atļauto kārumu degustācijas, būs iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu un pulsu, kā arī citas aktivitātes možam garam un stipram ķermenim:

12:00 Sirds veselība ģimenē – ar ko vajadzētu sākt, lai nodzīvotu 120 gadus – kardiologs dr.med. Vilnis Dzērve

12:45 Pozitīvās īpašības, ko slēpj Vidusjūras diētas produkti – antioksidanti augļos un dārzeņos, veselīgās vielas šokolādē un citos kārumos – Kristaps Ērglis, Purified inovatīvo produktu zinātniskās grupas dalībnieks

13:15 Vidusjūras diēta latviešu gaumē – kardioloģes Ivetas Mintāles ieteikumi sirdij veselīgam uzturam, praktiski padomi un ēdienu gatavošanas meistarklase sadarbībā ar sertificētu uztura speciālisti Lieni Sondori, degustācija

14:15 Kā farmaceits var palīdzēt uzturēt sirds veselību labā formā? – farmaceites Zanes Melbergas padomi

Pasākums noritēs Pasaules Sirds dienas ietvaros, ieeja pasākumā – bez maksas.

No plkst. 11.00 līdz 15.00 Kalnciema kvartāla teritorijā norisināsies radošās darbnīcas un spēles bērniem un pieaugušajiem:
Itāļu valodas un kultūras centrs “L’ITALII” šogad būs sarūpējis radošo darbnīcu bērniem “Vidusjūras zemūdens pasaule”, kurā bērni varēs darināt dažādus zemūdens iemītniekus, turklāt to darot īsteni itāliskā gaumē.
 
Itāļu valodas pasniedzēju asociācija “ALII” būs sarūpējusi radošu spēli pieaugušajiem un bērniem “Itālijas garša”, kas ļaus aizraujošā veidā vienlaikus iepazīt gan itāļu valodu, gan izslavēto Itālijas virtuvi.

Apmeklētājus visas dienas garumā priecēs arī īpaša itāļu mūzika, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Radio 3 – Klasika.

“Vīnu veikals” piedāvās īpašas akcijas vīniem no Itālijas.

Pasākumu norises vieta - Rīga, Kalnciema iela 35 no 10:00 līdz 16:00