14 aprīlis, 2016

Itāļu valodas apguve mums sniedz daudz vairāk nekā tikai dzīvesprieku!

Teksts Ieva Smiļģe

Daudzi no L’ITALII studentiem ir pieņēmuši izaicinājumu apgūt itāļu valodu tāpēc, ka mīl Itāliju. Un arī mēs paši, L’ITALII pasniedzēji un aktīvisti, izlēmām saistīt savas dzīves ar itāļu valodu tieši šī iemesla dēļ. Itāļu valodas apguve mums sniedz personisko gandarījumu un dzīvesprieku, turklāt tā ir tikai daļa no labuma, ko gūstam. Daudzas priekšrocības, kuras esam guvuši, izvēloties dzīvot starp vairākām valodām un kultūrām, mēs vēl nemaz neesam pamanījuši, un dažas no tām līdz mums vēl nav atnākušas. Turklāt šīs priekšrocības mēs baudam arī tad, ja neesam Itālijā!

Pēdējos gados veiktie pētījumi ir vairākkārt apliecinājuši, ka vairāku valodu zināšanas uzlabo mūsu izredzes darba vidē (tā var būt liela priekšrocība, un katrā ziņā nekad netiks uzskatīta par mīnusu). Bez tam, ir pierādīts, ka daudzvalodība samazina risku vecumdienās saslimt ar demenci (domāšanas, atmiņas u.c. intelektuālo spēju zaudēšana) un aizkavē iespējamo saslimšanu ar Alzheimera slimību, jo runāšana vairākās valodās un pārslēgšanās no vienas valodas uz citu padara mūsu smadzenes elastīgākas un veselīgākas. Tas ir kā sporta zāles apmeklējums prātam!
Lasi vairāk par šiem pētījumiem šeit (itāliski)!

NB! Noskaties šo video (angliski), lai uzzinātu, kā mainās mūsu smadzenes, kad runājam vairākās valodās! 



Valodu apguvējiem ir pilnīgi skaidrs, ka valoda nav tikai komunikācijas līdzeklis, tā paver durvis uz pavisam jaunu kultūru un domāšanas veidu. Jau pēc dažām itāļu valodas nodarbībām kļūst skaidrs, ka itāļi daudzas lietas redz un uztver pavisam citādāk nekā mēs (iedomājies, piemēram, itāļu un latviešu pavisam atšķirīgo izpratni par frāzi “ir auksti”). Tāpēc nemaz nav brīnums, ka pēdējos gados ir pierādīts, ka, pārslēdzoties un vienas valodas uz citu, mainās arī mūsu uzvedība, jo, runādāmi citā valodā, mēs pieņemam citu domāšanas veidu. Un šī apgalvojumu patiesumu es pati varu apliecināt! Pēc dažiem Itālijā pavadītiem mēnešiem pamanīju, ka, runādama itāliski, es aktīvi žestikulēju ar rokām (kā katrs kārtīgs itālis!), kaut gan, runājot latviski, nekad tā nedaru. Dažu gadu laikā, kopš esmu sākusi apgūt itāļu valodu, acīmredzot esmu pilnveidojusi ne tikai itāļu valodas zināšanas, bet arī attīstījusi savu itālisko personību! Un agrāk vai vēlāk tā notiek ar ikvienu, kurš aktīvi izmanto svešvalodas savā dzīvē!



Mācīties valodas ir labi, bet kāpēc izvēlēties tieši itāļu valodu?


Ja Tev patīk Itālija, tad man nemaz nav jācenšas Tevi pārliecināt par labu itāļu valodas apguvei. Taču bieži vien nākas dzirdēt uzskatu, ka itāļu valodu nav vērts mācīties, jo to runā tikai Itālijā un tā nav darba tirgū pieprasīta valoda. Šis uzskats ir tālu no patiesības!

Pirmkārt, itāļu valoda nav vienkārši tūristu valoda, tā ir kultūras valoda vistiešākajā nozīmē. No visām pasaules valstīm tieši Itālijā ir visvairāk UNESCO pasaules mantojuma objekti (51 objekts, uzzini vairāk šeit). Itāļu valodas zināšanas dod iespēju atklāt šīs dabas un kultūras bagātības no autentiska (nevis no tūrista) skatupunkta!

Otrkārt, itāļu valoda ir mūzikas valoda. Ne tikai tāpēc, ka tā ir ritmiska un muzikāla, tādejādi radot iespaidu, ka itāļi vienmēr dzied, bet galvenokārt tāpēc, ka liela daļa no slavenākajām pasaules operām ir rakstītas tieši itāļu valodā. Visi mūzikas termini nāk no itāļu valodas, un operas žanrs ir dzimis Itālijā, bez tam Renesances laikmetā valdīja uzskats, ka kārtīgai operai ir jābūt rakstītai itāļu valodā. Pat izcilais komponists Volfgangs Amadejs Mocarts, kura dzimtā valoda bija vācu, savas operas rakstīja itāļu valodā (Così fan tutte, Don Giovanni, Le nozze di Figaro)!

Treškārt, itāļu valoda ir viena no romāņu valodām, kas cēlušās no latīņu valodas (citas romāņu valodas: franču, spāņu, portugāļu, rumāņu u.c.). Lai gan tā ne vienmēr liekas, romāņu valodu starpā ir liela līdzība (piemēram, gramatikā un leksikā), tāpēc itāļu valodas zināšanas var atvieglot un palīdzēt kādas citas romāņu valodas apguvē un arī sapratnē. Piemēram, zinot franču un itāļu valodas, man nav pārāk lielu grūtību saprast (bet ne runāt!) spāņu valodu; un spāniski runājošie bez problēmām var saprasties ar itāļiem, kaut gan katrs runā savā valodā!

Bez tam, itāļu valodas zināšanas var palīdzēt arī angļu valodas apguvē, jo, lai gan angļu valoda nav romāņu valoda, liela daļa tās leksikas nāk no latīņu valodas, vai arī ir aizgūta no franču un itāļu valodām!

Ceturtkārt, itāļu valodas zināšanas var būt ļoti noderīgas darba tirgū. Un runa nav tikai par tulkošanas darbu! Galu galā, tā ir viena no oficiālajām ES valodām! Ja Tevi interesē darbs starptautiskajā jomā vai ES institūcijās, itāļu valodas zināšanas būs milzīga priekšrocība! Bez tam, par spīti valsts ekonomiskajām problēmām, Itālija spēlē svarīgu lomu starptautiskajā tirgū, tāpēc arī biznesa jomā itāļu valoda var kļūt nepieciešama. 2013.gadā Lielbritānijas kultūras organizācija British Council veica pētījumu, balstoties uz ekonomiskiem, ģeopolitiskiem un sociāliem kritērijiem, un sastādīja sarakstu ar “nākotnes valodām” - valodas, kas Lielbritānijai būs nozīmīgas tuvāko 20 gadu laikā. Itāļu valoda ir viena no šīm nākotnes valodām (uzzini vairāk šeit)! Turklāt pēdējos gados Lielbritānijā itāļu valoda bijusi viena no pieprasītākajām valodām biznesa jomā! Tas apliecina, ka itāļu valoda var būt noderīga ne tikai Itālijā, bet arī citās Eiropas Savienības valstīs.

Visi augstāk minētie iemesli apliecina, ka itāļu valoda nav tikai tūristu valoda un tās priekšrocības sniedzas krietni tālāk par gelato un cappuccino pasūtīšanu itāļu pludmales kafejnīcā. Valoda ir bagātība gan kultūrā, gan darba vidē, kā arī tas ir lielisks līdzeklis prāta veselības un “veiklības” uzlabošanai!